Biografie


Tina Castillo Autie danst al 30 jaar. Ze is geboren in Duitsland en nam vanaf haar zesde al balletlessen. Als puber orienteerde zij zich meer in richting van Jazz Dance, en had op haar 15e al haar eerste solo-optredens in Zuid-Duitsland achter de rug.

Op haar 20e begon zij met een musicalopleiding bij de JUST DANCE FACTORY in MŁnchen. ONderdeel van de opleiding waren ook haar eerste flamencolessen.

Een ongeluk beŽindigde haar carriŤre heel vroeg, en twee jaar niet in staat te zijn te dansen wasdaarna een loopbaan als professionele danseres onmogelijk, maar ze kon nog wel les geven (vooral Jazz Dance, Modern Jazz en Hip Hop) en heeft dit sinds 1990 ook altijd gedaan.
In 1991 werd zij lid en choreograaf van de repertory dance company "City Limit Dancers" in MŁnchen. Optredens in het beroemde Hofbršuhaus en tijdens de Championsleague wedstrijden (voetbal) in de Olympiahalle van Muenchen voor 10.000 mensen waren twee van de hoogtepunten in drie jaar die ze met deze groep beleefde.
Tegelijkertijd gaf zij dansles in Jazz Dance, Hip Hop en Tap, en in 1995 startte zij haar eigen company "Funky Feet Dance Company". Met deze groep heeft zij allerlei successen op haar naam staan, waaronder TV-optredens en gala's. Van 1997 t/m 1999 ondersteunde de groep het carnevalsgezelschap "Narreninsel Wolfratshausen" met jaarlijks tientallen optredens in slechts enkele weken tijd.

In 1999 emigreerde Tina naar de VS, waar ze in Atlanta in 2000 de draad met flamenco weer oppakte. Ze nam lessen bij Ulrika Frank en Martha Sid Ahmed, en werd al in 2001 lid van de company "Perla Flamenca". Zij trad o.a. op in de Atlanta Cuban Club, in lokale tapas bars, open air festivals en als gastdanser bij de Birmingham Hispanic Society.

2002 bracht haar terug naar Europa, naar Nederland, waar zij bij Kika en Vida Peral lessen heeft gehad. Ze gaf in 2004 bij de Alkmaarse muziek- en theaterschool "Artiance" flamencoles, en tegelijkertijd richtte zij de dansgroep "°Hasta Aqui!" op, die tijdens een optreden ten ere van de 750e verjaardag van de stad Alkmaar met een foto in het boek "Daarom, Alkmaar" is afgebeeld.
Na de tsunamiramp in Azie einde 2004 heeft zij het benefietconcert "Ayudamos" in Theater de Melkweg in Amsterdam georganiseerd, met 26 Nederlands en buitenlandse artiesten. Bijna 4000 Euro opbrengst zijn toen op Giro 555 overgeschreven.

Sinds 2005 werkt Tina samen met verschillende gitaristen, zangers en percussionisten aan solo optredens, o.a. bij het jaarlijkse flamenco festival "Lleno de Flamenco" 2005 t/m 2010 in Amsterdam. In 2008 creŽerde zij met haar groep de avondvullende show "Del Corazon" waarmee de company in Amsterdam te zien was.

Van 2010 tot einde 2011 vormde zij onderdeel van de flamencogroep "Fusiůn Flamenca" als danseres en palmera. In dit verband heeft ze opgetreden in theaters in Weesp en Enschede, bij het Doe Dans festival 2011, en "Travellicous" in de Westergasfabriek, Amsterdam.

In 2012 zal zij in Amsterdam en Heerlen optreden in de show "Ida y Vuelta" van CompaŮŪa La Serrana. Daarbij danst zij solo, begeleid door de Spaanse professionele muzikanten uit La Serranas groep. (zie agenda voor details).

Zij volgde workshops (in Nederland en in Spanje) bij o.a. Joaquin Grilo, Manolo Marin, Javier Latorre, Belen Maya, Mercedez Ruiz, Rafaela Carrasco en veel anderen.
Ze gaat regelmatig naar Spanje voor het Festival de Jerez in Jerez de la Frontera.